[Izložba] 23. Festival slovenskega filma

23. Festival slovenskega filma

06. do 11. oktober 2020

 

“Festival slovenskega filma (FSF) je pregled nove avdiovizualne produkcije, ki se zaključi s podelitvijo nagrad za najvidnejše dosežke in ustvarjalce. Festival je naslednik Tedna domačega filma v Celju, ustanovljenega v sedemdesetih letih 20. stoletja, ki se je po osamosvojitvi preimenoval v Slovenski filmski maraton in preselil v Portorož, nato pa je naslednje leto prevzel sedanji naziv. Festival slovenskega filma je kulturni in strokovni dogodek, na katerem se srečujejo filmski ustvarjalci, strokovna javnost, poslovni partnerji in ljubitelji filma. Je vsakoletno srečanje, na katerem se v petih zaporednih dneh odvrti sveža produkcija igranih, dokumentarnih, animiranih, celovečernih, srednjemetražnih in kratkih filmov. Po predvajanju filmov se ob prisotnosti številnih filmskih ustvarjalcev zvrstijo novinarske konference; vedno večji poudarek dobiva strokovni program festivala s tematskimi konferencami, mednarodnimi filmskimi delavnicami ter koprodukcijsko srečanje s fokusom na državi partnerici, ki je letos Italija. Festival se zaključi s slovesno podelitvijo nagrad Vesna.”

 

Letošnja edicija festivala se tokrat seli v Ljubljano na prizorišča:

  • Hotel Slon, kjer bo v dvorani Kavarna potkal Strokovni program ter pogovor z ustvarjalci v dvorani Klub 2 in 3 
  • Kino Komuna, kjer bo potekala novinarska konferenca pred začetkom festivala, otvoritvena slovesnost, na ogled bo program filmov za otroke ter predvajanje filmskih projekcij Tekmovalnega programa, kamor se je uvrstil tudi kratki dokumentarni študentski film AVA študentke Mile Peršin. V produkciji AVA-Akademije za vizualne umetnosti se s kratkim filmom z naslovom Tetka Milena predstavlja študentka Mila Peršin, ki dokumentira portret svoje stare tete iz Sarajeva, ki se je na začetku vojne leta 1992, po smrti moža in dveh sinov, preselila v lopo zraven svoje hiše. Roza hiša, kjer je vse ovito v celofan, je tako postala njen monument spominov. Tetka Milena ima takorekoč vse, samo mladosti ne.
     

 

  • Hotel Union bo prizorišče zaključne slovesnosti s podelitvijo nagrad.

 

 

Zaradi ukrepov za zajezitev epidemije COVID-19 se del 23. Festivala slovenskega filma seli na splet. Tako si bo v Kinu Komuna mogoče ogledati filme iz Tekmovalnega programa, medtem ko bosta Pregledni in Spremljevalni program brezplačno dostopna na spletni platformi, v sodelovanju z RTV Slovenija.  

Na spletni strani  https://www.fsf.si/2020/filmi/ si lahko izberete vsebino Preglednega ali Spremljevalnega programa, ki si jo želite ogledati.

Na strani izbranega filma vas gumb Video na zahtevo pripelje do želene vsebine na spletni strani  https://zkp.rtvslo.si/sl/Filmski_festival, za ogled katere potrebujete kodo.

Dostop do spletnega ogleda bo mogoč v času festivala od 6. oktobra do 11. oktobra 2020.

Celoten program je dostopen na strani https://www.fsf.si/2020/


Uredniški pregled: Katarina Bogataj


Posted

in

by

Tags:

Comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost