O Artfiksu

 

Artfiks: revija za kulturne odvisnike s sedežem na Oddelku za umetnostno zgodovino na Filozofski fakulteti je bila ustanovljena v študijskem letu 2012/2013. Namen revije, ki je do študijskega leta 2015/2016 obstajala v fizični in spletni obliki, je bil študentom umetnostne zgodovine omogočiti aktivno razvijanje pisne produkcije ter javno dostopno objavo prispevkov. V tej fazi je bilo objavljenih šest revij v dveh letnikih, ki so dostopne v knjižnici Oddelka za umetnostno zgodovino FF UL, v knjigarnah Moderne galerije in Muzeja sodobne umetnosti Metelkova, v Mednarodnem grafičnem likovnem centru, v Kiosku Kina Šiška, v Kulturnem centru Tobačna 001 ter na Umetnostnozgodovinskem inštitutu Franceta Steleta na SAZU. V študijskem letu 2016/2017 je revija obstajala samo še v spletni obliki, leto kasneje pa se je preoblikovala v spletni portal. Takratno uredništvo je k sodelovanju povabilo Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje UL ter Fakulteto za arhitekturo UL, v letu 2020 pa se nam je priključila še Akademija za vizualne umetnosti – AVA.

Naša dejavnost šteje štiri področna uredništva (i. e. zastopnike posameznih fakultet), lektorice in glavno administratorko, s katerimi v sozvočju pokrivamo aktualne dogodke, vezane na sodobno kulturno in kreativno produkcijo. Svoje delovanje smo iz študentske aktivnosti razširili tudi na alumne sodelujočih fakultet oz. na umetnike in pisce, ki so končali svojo študentsko ero ter se podali na začetek svoje profesionalne poti. Artfiks: portal za kulturne odvisnike se tako v prostor in čas umešča kot iniciativa, ki spodbuja delovanje mlajše populacije in pokriva dogodke, ki jih drugje ne zaznamo oz. ne dobijo zaslužene pozornosti. Sodelujočim omogočamo tudi objavo raziskovalnih, (pro)seminarskih, diplomskih oziroma magistrskih nalog, vezanih na različne (in časovno neomejene) teme raziskovanja, ki so tako ali drugače povezane s področjema umetnosti in dediščine. Hkrati portal nudi priložnost še neuveljavljenim umetnikom, da predstavijo izbrane projekte ali svoje dosedanje delovanje.

Študijsko leto 2019/2020 je bilo zaradi pandemske situacije nepredvidljivo, a za uredniško ekipo izjemno plodovito, saj se lahko pohvalimo z največjim številom objavljenih prispevkov do sedaj ter s sicer okrnjeno, a uspešno izvedeno edicijo Artkusij. Kot aktualna glavna urednica bi se rada zahvalila vsem, ki so v tem obdobju naše delovanje spremljali in podprli, še posebej pa predanemu uredništvu in sodelavcem; s skupnimi močmi smo namreč poskrbeli, da je naša aktivnost postala še vidnejša kot do sedaj. To nas navdaja z upanjem za prihajajočo sezono, v kateri med drugim pripravljamo predrugačenje celostne grafične podobe ter vzpostavitev Artfiks instagram profila.

 

V Ljubljani, 23. septembra 2020

Gašper Stražišar, glavni urednik portala Artfiks

[smartslider3 slider=29]

Dostopnost