[Izložba] RENATO ARNEJČIČ: Stik / H2O

Stik je delo o ravnovesju. Vrvohodka na zlatorezni liniji pravokotnega formata lovi ravnotežje in se preko drobcev izgublja v črnini. Trenutek je zamrznjen ob prelaganju ravnotežja z ene noge na drugo, pri čemer forma ravnotežje nadzoruje s pomočjo rok. Ob spodnjem robu je napeta vrvica, ta s svojo diagonalno usmerjenostjo proti desni nakazuje smer, v katero forma potuje, in dodatno okrepi dinamiko. Prikazuje pot v prihodnost, a je samo v preteklem času. Ob stiku z delom lahko zaznamo, da sile ravnovesje konstantno rušijo, a je to še vedno »navidezno«, prisotno. Delo ima zanimivo zgodbo, saj je drobec stekla z drugačno sestavo v kristalnem steklu porušil ravnovesje, kar je privedlo do razpoke. Prikazuje naravno ravnovesje, katerega tendenca je, čeprav je lahko trenutno porušeno, njegova ponovna vzpostavitev.

Renato Arnejčič: Stik
Renato Arnejčič: Stik, detajl

 

Predstavljeno delo, H₂O, je del večje postavitve in ima ekološko noto. Gre za deformacijo uporabnega objekta, in sicer stekleničke za vodo, izdelane iz porcelana. Vizualno je ponazorjeno, kaj se z organizmom dogaja ob pomanjkanju vode. Drug del postavitve pa nas opozarja na onesnaževanje vode, ki je vir življenja. Cilj celotne kompozicije je opozoriti na problematiko embalaže za enkratno uporabo. Z njo korporacije, ki jo prodajajo, in podjetja, ki jim za reciklažo plačujemo, polnijo naravo, oceane in tako dodatno obremenjujejo okolje, razkrajajoča embalaža počasi, a zanesljivo prehaja v našo prehrambeno verigo, mi pa vse skupaj mirno spremljamo. Kar lahko storimo danes, je, da z nakupi ne podpiramo podjetij, ki jim ni mar za okolje, in s tem prevzamemo del odgovornosti za naravo nase ter tako sporočimo, da želimo spremembe. Že majhen korak, kot je uporaba stekleničke za večkratno uporabo, lahko pripomore k cilju, ki je zaenkrat še nepredstavljiv, a za ohranitev narave prepotreben.

Renato Arnejčič: H2O
Renato Arnejčič: H2O

Razstava Navidezni kot predstavlja dela študentov Unikatnega oblikovanja / steklo in keramika, ki so nastala pod mentorstvom profesoric, red. prof. mag. Tanje Pak in doc. Kristine Rutar, v okviru temeljnih predmetov Steklo in keramika. Študentje s svojim delom presegajo meje klasičnega razumevanja materiala, ki ga kombinirajo ali dopolnjujejo z različnimi drugimi materiali, pristopi oblikovanja in umetniškimi praksami.

(odlomek iz kataloga razstave, april 2020)


Uredniški pregled: Katarina Bogataj

Lektura: Karolina Zgaga


Posted

in

by

Tags:

Comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost