[Izložba] BRIGITA GANTAR: Ravnovesje / Sprostitvene skodelice

RAVNOVESJE
Steklo, kamen (2019)
prof. mag. Tanja Pak

Z vprašanjem, kje vse opazim ravnovesje, kako ga občutim ter kakšen vpliv ima name, sem se ukvarjala v okviru zaključne naloge pri predmetu Steklo II. v študijskem letu 2018/2019.

Delo Ravnovesje govori o stalnem lovljenju, prilagajanju, vzpostavljanju ravnotežja, ki je lahko fizično ali psihično, lahko pa se nahaja tudi v odnosih in znotraj nas. Spraševala sem se o stalnem iskanju, kaj v življenju ohraniti in kaj izpustiti ter čemu se prilagoditi. Razmišljala sem o stvareh okoli nas, ki so v ravnovesju ne glede na to, kako zelo so si med seboj različne. Prav zato sem izbrala steklo in kamen – materiala, ki se zelo razlikujeta, a sem ju kljub temu povezala ter našla način, kako med njima vzpostaviti ravnovesje.

 

Brigita Gantar: Ravnovesje

 

SPROSTITVENE SKODELICE
Kamenina (2019)
doc. Kristina Rutar

Dandanes je tempo življenja veliko hitrejši kot nekdaj. Stalno smo obkroženi z obilico informacij, kar prinaša različne probleme modernega sveta. Pri predmetu Keramika II. je bila naloga izdelati uporaben predmet, ki nosi neko sporočilnost. Osredotočila sem se na preobremenjenost in stres v današnjem svetu.

Pozitiven vpliv na naše počutje imajo fizična aktivnost, zdrava prehrana, pozitivnost, čas, ki ga namenimo sebi, objemi …

Izdelala sem set skodelic v tehniki vlivanja. Oblika skodelice se lepo prilega prijemu, tekstura na površini pa je prijetna na dotik. Skodelice povezujem z objemom, ki nas v stresnih situacijah pomiri in nam vrne občutek topline. Z njimi sem želela spodbuditi ljudi, da si ob hitrem tempu življenja, obilici stresa in preobremenjenosti vzamemo tudi trenutek zase.

Brigita Gantar: Sprostitvene skodelice

Razstava Navidezni kot predstavlja dela študentov Unikatnega oblikovanja / steklo in keramika, ki so nastala pod mentorstvom profesoric, red. prof. mag. Tanje Pak in doc. Kristine Rutar, v okviru temeljnih predmetov Steklo in keramika. Študentje s svojim delom presegajo meje klasičnega razumevanja materiala, ki ga kombinirajo ali dopolnjujejo z različnimi drugimi materiali, pristopi oblikovanja in umetniškimi praksami.

(odlomek iz kataloga razstave, april 2020)


Uredniški pregled: Katarina Bogataj

Lektura: Karolina Zgaga


Posted

in

by

Tags:

Comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost