[Izložba] VERONIKA LAH: Krila spanca

Delo, ki sem ga predstavila v okviru spletnega kataloga Navidezni kot, je naslovljeno Krila spanca. Ustvarjeno je bilo kot zaključna naloga pri predmetu keramika v študijskem letu 2018/2019. Tisto leto so bili tema družbeni problemi. Sama sem si za temo izbrala neprespanost, ki je vedno večji problem, a se ga ponavadi sploh ne zavedamo. Ljudje v času električnih luči drugače upravljamo s svojim časom, kot smo poprej. Noč ni več le čas za počitek. Takrat se začne socialno življenje marsikaterega mladostnika. Naše ure spanja so prevzele neskončne vrste socialnih medijev, ki neomajno zahtevajo našo pozornost.

V delu sem želela prikazati svojo rešitev bedenja. Krila spanca so nastala po navdihu iz mojega otroštva, ko je domišljija vladala na vsakem koraku, bavbavi in samorogi pa so se skrivali za vsakim vogalom in grmom. Eden od večnih strahov otrok je temna soba, v kateri ne moreš zaspati. Mene je pogosto tudi zeblo. Zato sem se z močjo domišljije zavila v velika mehka krila, Krila spanca. V toplem objemu sanj lebdim na njih, nosijo me po pokrajini ustvarjalnosti.

Naredila sem porcelanasta krila – šatuljo, v katero lahko odložimo svojo dnevno prtljago iz nakita, skrbi in hladu. Stres, oblivanje hladnega potu in mrzlično premišljevanje so tegobe, ki nam onemogočajo miren počitek. Da bi se jih rešili, pa nam lahko pomaga predmet, ki nam preusmeri pozornost in nas spomni, da te obremenitve ne sodijo v svet sanj. Fantastično naravo teh kril sem predstavila s čistostjo materiala – porcelana – in lesketajočo grobo glazuro, ki sem jo ustvarila sama. Obliko sem geometrijsko izpeljala iz fotografij kril ptic in jih tako vpeljala v likovni jezik, ki ga uporabljam. 

Veronika Lah: Krila spanca
Veronika Lah: Krila spanca

Razstava Navidezni kot predstavlja dela študentov Unikatnega oblikovanja / steklo in keramika, ki so nastala pod mentorstvom profesoric, red. prof. mag. Tanje Pak in doc. Kristine Rutar, v okviru temeljnih predmetov Steklo in keramika. Študentje s svojim delom presegajo meje klasičnega razumevanja materiala, ki ga kombinirajo ali dopolnjujejo z različnimi drugimi materiali, pristopi oblikovanja in umetniškimi praksami.

(odlomek iz kataloga razstave, april 2020) 


Uredniški pregled: Katarina Bogataj

Lektura: Karolina Zgaga


Posted

in

by

Tags:

Comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost