[Izložba] Kolektiv BANTUR: Garsonjera & Karantenija

Avtorska skupina BANTUR je kolektiv študentov na magistrskem programu Videa in novih medijev na ljubljanski ALUO, ki ga sestavljajo posamezniki z različnih področij ustvarjanja. V ustvarjanju odkrivajo nove možnosti za izražanje kritičnih pogledov na aktualno dogajanje v kombinaciji z iskanjem estetsko inovativnih pristopov. S projektoma Garsonjera in Karantenija sodelujejo na festivalu Svetlobna Gverila 2020.

Avtorska skupina Bantur: Amadea Ris, Tamara Mihalič, Božidar Sekulić, Urban Klinkon, Rok Roudi in Neja Berger

 

Garsonjera je svetlobna instalacija sobice sodobnega najemnika, postavljena v bivšem kanalizacijskem jašku. Projekt se navezuje predvsem na aktualno stanovanjsko problematiko. Zaradi centralizacije, pomanjkanja gradnje cenovno dostopnih stanovanj in porasta kratkotrajnega oddajanja lastniških stanovanj turistom smo se najemniki v nekaterih mestih znašli v katastrofalnem položaju. Hkrati se z instalacijo referiramo tudi na čedalje večjo utesnjenost, ki jo doživljamo zaradi vseobsegajoče prisotnosti tehnologije, interneta in tisočerih monitorjev.

Garsonjera je primer ‘luknje – stanovanja’, ki je seveda dostopno tudi za najem – 600EUR + stroški, zaželjeni pa so predvsem nekadilci brez hišnih ljubljenčkov, prijateljev in dostojanstva.

Kolektiv BANTUR, Garsonjera

 

Kolektiv BANTUR, Garsonjera

 

Karanetnija je abstraktna reprezentacija karantene in izolacije v času pandemije Covid-19 v obliki projekcij na štiri okna stavbe SAZU. Gledalec opazuje nenehno nemirno premikanje, butanje ujetnikov ob premajhna okna in hlastanje za zrakom. Nagnetenost teles vzbuja občutek ujetosti in utesnjenosti, kar smo kolektivno občutili ob prilagajanju življenj na nove standarde razkuževanja, nošenja mask in predvsem na omejitve gibanja in posledične izoliranosti.

Kolektiv BANTUR, Karantenija

Uredniški pregled: Katarina Bogataj


Posted

in

by

Tags:

Comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost