[Izložba] UMETNOST SKOZI ZNANOST: TELO IN TEHNOLOGIJA pt. 1

V sklopu Študentskih inovativnih projektov za družbeno korist (ŠIPK) – programa, ki povezuje visokošolske zavode z negospodarskimi organizacijami z namenom razvijanja dobrih praks in inovativnih oblik učenja za razvoj kompetenc, praktičnih izkušenj ter različnih kreativnih in inovativnih rešitev za izzive negospodarskega in neprofitnega sektorja – je od 1. februarja 2020 do 30. aprila 2020 potekal projekt »Umetnost skozi znanost: Telo in tehnologija«.

 

Pri projektu pod mentorstvom izr. prof. dr. Uršule Berlot in strokovnima sodelavcema, intermedijsko umetnico Majo Smrekar in Kristijanom Tkalcem (Zavod za kulturo, umetnost in izobraževanje Kersnikova), je sodelovalo 9 študentov iz treh fakultet Univerze v Ljubljani: Petja Kocet (ALUO), David Kucler (ALUO), Katarina Caserman (ALUO), Pia Kobal (ALUO), Irma Duraković (ALUO), Jaka Rožej (FKKT), Žan Kostanjšek (FKKT), Tim Prezelj (BF), Martina Mravinec (BF).

 

Namen projekta je bil spodbuditi študente v preseganje običajnih postopkov ustvarjanja umetniškega dela s prehodom v raziskovalno-eksperimentalen način, ki v ustvarjalni proces vpeljuje znanstvene postopke in biotehnologije. Predmet raziskovanja je bilo vprašanje telesa v odnosu do tehnologije ter preizpraševanje tradicionalnih umetniških žanrov (slikarstvo, kiparstvo) in motivov (telo, figura, avtoportret) z vpeljevanjem novih laboratorijskih  tehnologij za manipulacijo organskega materiala (mikobiologija, sinteza materialov, genetika) ali vizualizacij notranjosti telesa (mikroskopija, digitalna animacija). Z osredinjanjem na problematiko telesa v tehnološko spremenjenih pogojih sodobne družbe je projekt prispeval k ozaveščanju o nujnih spremembah etične obravnave telesa danes, ne le v sferi umetniškega delovanja temveč na nivoju širše družbene sfere.

 

Delo je potekalo v kombinaciji laboratorijskega dela (Biotehna), ateljejskega ustvarjanja ter teoretskega izobraževanja v okviru predavanj in predstavitev na ALUO. V drugi polovici izvedbe je delo zaradi izrednih razmer (Covid-19) potekalo predvsem od doma, določene faze projektov pa so ostale v obliki teoretsko in tehnološko dovršenih virtualnih skic, ki bodo po sprostitvi ukrepov tudi materializirane v obliki razstave, ki bo predvidoma v galeriji Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani.

 

Rezultati projekta so trije vsebinsko povezani umetniško raziskovalni projekti: Id2TITETA, Živo telo in Ovoj. Izvedle so jih tri skupine študentov, vsak izmed njih pa na svoj način obravnava določen vidik odnosa med znanostjo, umetnostjo in telesom oz. živo formo. Projekti bodo v naslednjih tednih predstavljeni tudi v okviru Artfiks prispevkov.

 

Celotno poročilo je dostopno na tej povezavi.

 

 

 


 

Uredniški pregled: Katarina Bogataj


Posted

in

by

Tags:

Comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost