[Izložba] ALUO 2020 Zaključna razstava študentov UL ALUO – letos v digitalnem prostoru

Ob koncu študijskega leta na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO) tradicionalno pripravljamo razstavo študentskih del, prikaz skupnih prizadevanj vseh naših študentov in pedagogov v tekočem letu. Zaradi prilagoditve študijskega procesa, v katerega nas je pahnila epidemija, bo letošnja razstava na enem mestu v digitalnem prostoru.

Spletna platforma združuje dela več kot petsto različnih ustvarjalcev, ki bodo kmalu usmerjali našo umetniško, oblikovalsko in konservatorsko-restavratorsko prihodnost. Platforma, ki jo študentke in študenti sproti dopolnjujejo s svojimi deli, predstavlja raznolik in bogat prostor, namenjen vsem, ki jih umetnost in oblikovanje zanimata profesionalno ali
ljubiteljsko. Vljudno vabljeni k ogledu.

 

utrinek s spletne razstave

 

»Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) vsako leto zapored zaključi študijsko leto z javno predstavitvijo dosežkov študentk in študentov študijskih programov prve in druge stopnje s področja oblikovanja, likovne umetnosti, konserviranja-restavriranja.

Pet let je preteklo od vzpostavitve tako imenovanih odprtih ateljejev, ki so nas ob zaključku letnega semestra popeljali skozi načrtovalske procese, prostorske postavitve in številna druga zaključena dela, razstavljena na razpršenih lokacijah akademije.

Letošnja razstava je drugačna. Drugačna zaradi prilagoditve študijskega procesa, v katerega nas je pahnila epidemija, drugačna, ker je prvič nastala v času izrednih razmer, drugačna, ker ne more celovito predstaviti običajnih dosežkov študentk in študentov, drugačna, ker je na enem mestu v digitalnem prostoru.

Predstavitve, nanizane v različnih časovnih intervalih so posledica »podaljšanega« semestra zaradi zagotavljanja kakovostnejše izvedbe tistih učnih vsebin, ki zahtevajo fizičen stik z materialom.

Epidemija kot »okužba mreže odnosov«, kot jo označi Paolo Giordano v delu V času epidemije, je študijske procese na akademiji s prehodom na digitalne oblike močno zaznamovala in vplivala na prilagoditev učnih vsebin. Določeni vidiki spletne komunikacije so odprli prostor novim (pozitivnim) izkušnjam, v ospredje postavili eksperiment, proces priprave in načrtovanja. Tehnične omejitve ter omejen dostop do materialov je postavil pred preizkušnjo predstavitev lastnega dela in kreativnost študenta.

Predstavljena dela v različnih digitalnih zapisih tako omogočajo vpogled v vse študijske programe in smeri na UL ALUO, kar dopolnjujemo z razstavami realiziranih študentskih del v galerijskem, fizičnem prostoru.

Drugačna razstava nas torej vabi k premisleku o tem, kot zapiše Giordano: »da nismo samo del človeške skupnosti, smo tudi najbolj invazivna vrsta v veličastnem, a krhkem ekosistemu«.
Izr. prof. mag. Lucija Močnik Ramovš, dekanja

 

Delček razstave tudi na plakatih ob Gosposvetski ulici

Del razstave smo postavili tudi v fizični prostor – na 26 plakatnih mest na Gosposvetsko ulico v Ljubljani. Na plakatih je predstavljeno po eno delo vsake od dvajsetih smeri* študija na prvi (dodiplomski) in na drugi (podiplomski) stopnji. Razstavo na plakatih sta omogočila Zavarovalnica Triglav d.d. in Tam Tam.

 


*Programi in smeri na UL ALUO:

Program: Slikarstvo – dodiplomski študij
Smeri: Slikarstvo / Video in novi mediji

Program: Slikarstvo – podiplomski študij
Smeri: Slikarstvo / Grafika / Video in novo mediji

Program, smer: Kiparstvo – dodiplomski študij

Program, smer: Kiparstvo – podiplomski študij

Program, smer: Konserviranje in restavriranje likovnih del – dodiplomski študij

Program: Konserviranje in restavriranje likovnih del – podiplomski študij
Smeri: Konserviranje in restavriranje stenskih slik in kamna / Konserviranje in restavriranje slik in polikromirane plastike

Program: Unikatno in industrijsko oblikovanje – dodiplomski študij
Smeri: Industrijsko oblikovanje / Unikatno oblikovanje

Program: Unikatno in industrijsko oblikovanje – podiplomski študij
Smeri: Industrijsko oblikovanje / Oblikovanje stekla in keramike

Program: Oblikovanje vizualnih komunikacij – dodiplomski študij
Smeri: Fotografija / Grafično oblikovanje / Ilustracija

Program: Oblikovanje vizualnih komunikacij – podiplomski študij
Smeri: Fotografija / Grafično oblikovanje / Ilustracija


Idejni vodja projekta: Projektna skupina C7 UL ALUO (vodja skupine doc. dr. Petja Grafenauer)
Tehnični vodji projekta: doc. Tomaž Furlan, Miha Benedečič
Koordinator oblikovanja: doc. Emil Kozole
Oblikovanje in urejanje vsebin: študenti podiplomskega študija GO1 2019/20 (Lara Orel Pogačar, Aneja Kumar in Polona Kačič)
Fotografije: arhiv UL ALUO
Medijski sponzor – plakatna mesta: Tam-Tam d.o.o.
Razstavo na plakatih je omogočil: Zavarovalnica Triglav d.d.

Povezave
Razstava: https://www.aluo.uni-lj.si/2020
IG: academy_aluo
FB: ALUOacademy


Uredniški pregled: Katarina Bogataj


Posted

in

by

Tags:

Comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost