[Izložba] NAVIDEZNI KOT: razstava študentov unikatnega oblikovanja, ALUO

Razstava Navidezni kot predstavlja dela študentov Unikatnega oblikovanja / steklo in keramika, ki so nastala pod mentorstvom profesoric, red. prof. mag. Tanje Pak in doc. Kristine Rutar, v okviru temeljnih predmetov Steklo in keramika. Študentje s svojim delom presegajo meje klasičnega razumevanja materiala, ki ga kombinirajo ali dopolnjujejo z različnimi drugimi materiali, pristopi oblikovanja in umetniškimi praksami. V avtorskih delih ni ponavljajočega se vzorca, ki bi ga študenti sprejeli ali vzeli za svojega, temveč so v svojem umetniškem in oblikovalskem ustvarjanju izrazito neodvisni. V razstavi bi zaman iskali rdečo nit, ker so pristopi razstavljajočih izrazito individualni in se jih posledično ne da ukalupit v prevladujočo smernico. Študentke in študenti suvereno združujejo pridobljeno strokovno znanje in obvladovanje materiala, v katerem ustvarjajo, s svojimi osebnimi zgodbami in pogledi, s čimer prepričljivo udejanijo lastno umetniško vizijo.

Doc. Kristina Rutar, katalog razstave

 

Izrazito individualiziran študij spodbuja svobodo, raziskovanje, iniciativo in kritičen pristop posameznikov ter jim s tem daje najboljšo popotnico za samostojno ustvarjalno pot. Pri delu, kjer je nujno poznati in razumeti material, ga nenehno preskušati in ustvarjati dialog z njim, gre vsaj v tolikšni meri za proces kot za same objekte. Ta proces zahteva vztrajnost in predanost, nenehno radovednost in željo po odkrivanju novega, vse to pa temelji na ustvarjalni misli in razmisleku ter na kritičnem pogledu, ki odlikuje umetniško in oblikovalsko delo.

Prof. mag. Tanja Pak, katalog razstave

 

Sodelujoči na razstavi: Renato Arnejčič, Petra Berčan, Kristina Drnovšek, Tamara Fras, Brigita Gantar, Tit Hofinger Mihelič, Nika Horvat, Anastasia Krivolapova, Filip Kulčar, Veronika Lah, Maruša Mazej, Meta Mramor, Katja Orličnik, Eva Pestotnik, Nina Podobnikar, Urška Rendla, Neža Skapin, Brigita Steblovnik, Ana Ščuka, Špela Šedivy, Daša Vinšek, Zala Zagoršek, Simona Žiher.

Avtorja brošure: Renato Arnejčič, Nika Horvat

April 2020

Brošura je dostopna na tej povezavi!


Uredniški pregled: Katarina Bogataj

 


Posted

in

by

Tags:

Comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost