[Glasna razmišljanja] FRANCE STELE (1886–1972), pt. 1

Piše: Projektna skupina Vitrina meseca


France Stele (1886–1972)

Vitrina meseca na Oddelku za umetnostno zgodovino FF UL

marec 2018

 

V ponedeljek, 26. marca ob 12.00, je na Oddelku za umetnostno zgodovino potekalo odprtje razstave, posvečene konservatorski dejavnosti Franceta Steleta. Na ogled so bili štirje restavrirani fragmenti srednjeveške stenske poslikave iz cerkva v Crngrobu in Vrzdencu pri Horjulu, ki jih danes hrani Oddelek za umetnostno zgodovino.

 

 

France Stele, ki je utrl poti slovenske konservatorske stroke in predstavlja enega izmed utemeljiteljev slovenske umetnostne zgodovine, je pripomogel k ohranitvi stenskih poslikav iz obeh omenjenih cerkva. Fragmenti stenske poslikave, ki so bili na ogled na Oddelku za umetnostno zgodovino, so del korpusa snetih fresk, katerega večji del hrani Narodna galerija. Razstavo so zasnovali študenti projektne skupine Vitrina meseca pod mentorstvom doc. dr. Katje Mahnič.

***

France Stele je postal prvi poklicni konservator za Kranjsko in za določen čas tudi za Koroško. Naslednik Rieglovega in Dvořákovega spomeniškovarstvenega načela “konservirati, ne restavrirati” je z večletnimi tesnimi sodelavci ustvaril tako strokovno kot tudi zakonsko podlago sodobnega slovenskega konservatorstva. Njegovo delo je bilo po vzoru dunajske šole praktično naravnano. Temeljilo je na stiku s spomeniki ter njihovimi uporabniki. Ker je zgodovino obojih razumel kot kompleksno, je kaj kmalu načela dunajske šole začel dopolnjevati z idejo italijanskega konservatorja Ferdinanda Forlatija: “Ne obnavljati, pač pa restavrirati!” Na prvi pogled dunajskemu popolnoma nasprotujoče načelo je odraz Steletove vpletenosti v realno spomeniško prakso, ki se je moralo prilagajati dani situaciji.

 

Na strokovni ekskurziji leta 1957 v Kopru z dr. Melitto Pivec-Stele (vir: Emilijan CEVC, “Vse življenje sem bil konservator …”, Varstvo spomenikov, XX, 1976, p. 69.)

 

Pri delu s slikarjem in restavratorjem Matejem Sternenom v Crngrobu (vir: France STELE, Iz konservatorskih spominov, Varstvo spomenikov, X, 1965, p. 29.)

 

Preberi več:

 


Vitrina meseca je bila projektna skupina, ki je v letih 2016-2018 delovala na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete UL. Gre za študentski muzeološki kolektiv pod mentorstvom dr. Katje Mahnič iz katedre za muzeologijo in konservatorstvo.

Oblikovanje logotipa: Marko Šajn, grafični oblikovalec


Uredniški pregled: Katarina Bogataj


Posted

in

by

Tags:

Comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost