[Izložba] Življenje na Filozofski fakulteti skozi fotografski objektiv

Piše: Katarina Bogataj


Leto 2019 je minilo v znamenju 100-letnice ustanovitve Filozofske fakultete v Ljubljani, ta jubilej pa je obeležilo skoraj sto dogodkov, vse od okroglih miz, simpozijev, pogovorov, razstav do konferenc ipd. Že januarja so na plakatnem mestu pred FF dobile mesto arhivske fotografije študentskih protestov (FF v sodelovanju z ALUO in TAM-TAM Mestni plakati), 6. maja pa je bila odprta tudi razstava z naslovom Življenje na Filozofski fakulteti skozi fotografski objektiv, na kateri je bil predstavljen izbor gradiva, hranjenega v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, Narodni in univerzitetni knjižnici ter na oddelkih in organizacijskih enotah fakultete.

 

»Po prvih stotih letih delovanja Filozofske fakultete lahko z veseljem ugotovimo, da se je ohranilo precej na fotografijah ujetih trenutkov iz njene preteklosti. Ker je projekt sistematičnega fotografskega dokumentiranja fakultetnega življenja sorazmerno nedaven, se to odraža tudi na ohranjenih fotografskih arhivih. /…/ Ob pripravi razstave smo se zato najprej morali soočiti z dejstvom, da fotografije, ohranjene v fotografskih arhivih, iz katerih smo črpali, ne omogočajo kronološko zasnovane predstavitve. Namesto nje smo se zato odločili za bolj vsebinski pristop, katerega rdeča nit je Filozofska fakulteta kot fizični in družbeni prostor, kot so ga v času svojega rednega zahajanja nanjo doživljali in soustvarjali njeni študentje.«

 

Izbor fotografij tako sledi šestim sklopom, ki zaokrožajo impresije življenja na Filozofski fakulteti. Izhodišče predstavljajo portreti štirih ustanoviteljev fakultete (Josip Plemelj, Ivan Prijatelj, Rajko Nahtigal, Fran Ramovš) in predstavitev nove zgradbe na Aškerčevi (1961), sledijo pa utrinki vsakodnevnega študentskega življenja, kulturnih dogodkov in (študentske) politične aktivnosti, vse skupaj pa zaokroža veselje ob zaključni slovesnosti podelitve diplom. Z namestitvijo fotografskih sklopov na ostenje glavnega stopnišča fakultete se je odprl tudi novi, doslej še neizkoriščen javni vizualni prostor, ki se ga od takrat naprej redno uporablja za prikaz aktualnih razstav, medtem ko je bila že ustaljena postavitev panojev v avli prisotna le v času od otvoritve do odprtja naslednje razstave.

 

Iskrena zahvala gre doc. dr. Katji Mahnič za omogočeno enkratno priložnost, kustosinji Moniki Močnik za pomoč in usmerjanje pri raziskovanju in rokovanju z razvitimi (in še nerazvitimi) fotografskimi filmi v fototeki MNZS-ja, Andražu Magajni iz NUK-a ter sodelavcem FF.

 

Nekaj utrinkov z razstave:

Edi Šelhaus: Stavba Filozofske fakultete, Muzej novejše zgodovine Slovenije

 

Miško Kranjec: Vpis na Filozofsko fakulteto, Muzej novejše zgodovine Slovenije

 

Svetozar Busić: Na hodniku, Muzej novejše zgodovine Slovenije

 

Miško Kranjec: Ob oglasni deski, Muzej novejše zgodovine Slovenije

 

Marjan Ciglič: Pisanje izpita, Muzej novejše zgodovine Slovenije

 

Mirko Kambič: Ekskurzija seminarja za umetnostno zgodovino v Italijo, arhiv Znanstvenoraziskovalnega inštituta Filozofske fakultete

 

Janez Pukšič: Dan kulture na Filozofski fakulteti, Muzej novejše zgodovine Slovenije

 

Janez Pukšič: Dan kulture na Filozofski fakulteti, Muzej novejše zgodovine Slovenije

 

Janez Bogataj: Marko Brecelj in Ivo Volarič, Muzej novejše zgodovine Slovenije

 

Edi Šelhaus: Študentske demonstracije pred Filozofsko fakulteto v Ljubljani, Zasedba, Muzej novejše zgodovine Slovenije

 

Edi Šelhaus: Študentske demonstracije pred Filozofsko fakulteto v Ljubljani, Muzej novejše zgodovine Slovenije

 

Marjan Ciglič: Zasedba Filozofske fakultete, Muzej novejše zgodovine Slovenije

 

Nace Bizilj: Zasedba Filozofske fakultete, Muzej novejše zgodovine Slovenije

 

Vladimir Čuk: Podelitev diplom, Muzej novejše zgodovine Slovenije

 

Sašo Bernardi: Slavje po podelitvi diplom, Muzej novejše zgodovine Slovenije

 


Avtorica izbora: Katarina Bogataj (mentorica doc. dr. Katja Mahnič)


Recenzija: Monika Jerala

Lektura: Karolina Zgaga


Posted

in

by

Tags:

Comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost