[Izložba] Izbor zaključnih del študentov smeri Ilustracija UL ALUO

13. marec — 5. april 2020

 

RAZSTAVLJAJO: Toni Buršić, Matija Cipurić, Trina Čuček Meršol, Polona Filiplič, Marina Gabor, Klara Jager, Teja Jalovec, Manca Kovačič, Sofiya Kruglikova, Eva Margon, Maša P. Žmitek, Barbara Pavlič, Eva Rauch, Neža Šivec in Tibor Tekavec.

Kuratorki razstave:
doc. Suzana Bricelj in doc. mag. Marija Nabernik

Na razstavi predstavljamo diplomska in magistrska dela študentov bolonjske študijske smeri Ilustracija na oddelku za oblikovanje UL ALUO.

Na smeri Ilustracija si prizadevamo področje ilustracije obravnavati celostno, kar se odraža v pestrosti predstavljenih zaključnih nalogah. Te predstavljajo tematike tako s področja domišljijske kot tudi stvarne ilustracije.

V raziskovanju domišljijske ilustracije se študenti posvečajo pripovedni obliki ilustracije. Domišljijska ilustracija se lahko deli v mnoge podzvrsti, kot so knjižna ilustracija, strip in grafična novela. Knjiga kot nosilec vizualne pripovedi še vedno ostaja študentom zanimivo področje raziskovanja, kjer iščejo nove možnosti sodelovanja besede in podobe ali pa pripovedujejo samo z ilustracijo. V obliki zaključnih nalog nastajajo tudi povsem avtorski projekti, pri katerih so študenti avtorji tako besednega kot vizualnega dela. V njih obravnavajo tudi zelo specifične teme, kot je problematika brezdomstva.

Ob študiju stvarne ilustracije se študenti seznanijo s področjema poljudnoznanstvene in znanstvene ilustracije. Področji sta na različnih zahtevnostnih ravneh zastopani tako na prvi kot na drugi stopnji študija in sta med priljubljenimi temami zaključnih nalog. Med predstavljenimi deli tako med drugim najdemo ilustracije lokomotiv, slikovni zemljevid, učni plakat in ilustracije izumrlih sesalcev, pa tudi knjige z izrazito didaktičnim značajem.

Obravnava posameznih področij ilustracije ne pomeni, da se študenti oprimejo in trdno držijo že zapovedanih oblik vizualne naracije. V svojih zaključnih delih delujejo raziskovalno in pri tem preverjajo ter premoščajo meje posameznih disciplin (posegajo tudi na ostala področja vizualne komunikacije), s tem pa tudi širijo polje delovanja ilustracije ali pa ustvarjajo pogoje za nastanek novih pripovednih oblik. To se lahko zgodi na ravni samega fizičnega nosilca ali pa na ravni snovanja vizualne pripovedne strukture.

Zaključna dela se med seboj razlikujejo tako po obsegu kot po zahtevnosti glede na stopnjo študija. Če študenti na dodiplomski stopnji še preverjajo obstoječe pripovedne oblike, kot sta slikanica in plakat, lahko na podiplomski stopnji študija oblikujejo svojstven nosilec in vsebino, ki jo kritično obravnavajo z ustrezno obliko ilustracije kot vizualne komunikacije, ki jo v ta namen razvijejo. Predstavljena dela so najvidnejša produkcija zadnjih let. Med njimi so tudi dela, nagrajena z akademijskimi nagradami in univerzitetno Prešernovo nagrado. — doc. Suzana Bricelj in doc. mag. Marija Nabernik

Naslovna ilustracija: Tibor Tekavec


Informacije:
e galerija@divjamisel.org
fb Vodnikova domačija Šiška
w vodnikovadomacija.si

Produkcija:
Divja misel / Galerija Vodnikove domačije Šiška

Kuratorki in avtorici besedil:
doc. Suzana Bricelj in
doc. mag. Marija Nabernik

Vodja projekta:
Maša P. Žmitek

Grafično oblikovanje:
Maša P. Žmitek in
Liana Saje Wang

Lektura:
Anže Toni

Za Divjo misel:
Tina Popovič

Razstavo sofinancira:
MOL — Urad za mladino


Uredniški pregled: Katarina Bogataj


Posted

in

by

Tags:

Comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost