[Reportaža] MATIC FERLAN: 1. ŠUS: Študentski umetniški sejem

Piše: Matic Ferlan

V soboto, 13. oktobra 2018, se je na Erjavčevi cesti na dvorišču pred Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje odvil 1. ŠUS – Študentski umetniški sejem. Naša ekipa je bila na terenu: pogovarjali smo se z udeleženci, pred diktafon smo ujeli odgovorno organizatorko Natalijo Kosmač, seveda pa smo sami tudi kupili nekaj del.

 

Zaresna pobuda za izvedbo umetniškega sejma se je pričela kolektivno snovati v prejšnjem študijskem letu. Organizatorji so z matično Akademijo sklenili dogovor, da se mladim umetnikom, ki so se prijavili na interni razpis, za prodajo v celoti prepiše lastniške pravice; dela, producirana v pedagoškem procesu imajo sicer deljeno lastništvo med institucijo izvajalko programa, pedagoškim mentorjem in študentom. Zato je bil vsak razstavljen kos, ki je nastal v okviru Akademije, tudi predhodno potrjen s strani ustreznega mentorja. Udeleženci so sicer prodajali tudi osebno produkcijo.

 

Odgovorna organizatorka 1. ŠUS-a Natalija Kosmač (foto: Matic Ferlan).

Sploh nas je zanimalo, kako so upoštevali pravno-formalne regulative glede prodaje umetniških del, predvsem glede na to, da projekt uradno organizirajo, podpirajo in tudi sofinancirajo Študentski svet ALUO, Študentska organizacija ALUO – Artvangarda in sama ALUO. Da bi to preverili iz prve roke, smo tudi sami kupili umetniško delo na sejmu. Ob transakciji smo z umetnico podpisali pogodbo o prenosu lastništva, ki med drugim tudi pojasnjuje sledenje ustreznim nadrednim uredbam in resornim aktom. Avtor pa vsoto vsega prodanega (pri čemer je letni cenzus 3.302,70€) nato prijavi kot napoved za odmero dohodnine.

 

Preko razpisa se je prijavilo 14 študentov in študentk ALUO, od tega jih je na koncu 10 dejansko prodajalo na improviziranih stojnicah na Erjavčevi. To so bili: Valentina Mandzhieva, Tamara Mihalič, Katarina Marov, Neža Perovšek, Klara Kracina, Manuel Fabris, Bor Šparemblek, Valentina Pregelj, Sander Van Mechelen in Natalija Kosmač. Kosmač je optimistično končala, da kljub relativno nizki udeležbi v prihodnjih edicijah pričakuje več prijav, prvič je seveda test, demonstracija, eksperiment; naslednjič bo vse skupaj že bolj utečeno. Mi se že veselimo!

Ne samo umetniških del – obiskovalcem so zastonj nudili tudi kavo (foto: Matic Ferlan).

Lektura: Nina Misson


Posted

in

by

Tags:

Comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost