[Reportaža] ANJA GUID: RogLab: Druga priložnost

Piše: Anja Guid


Nekdanja Elektroluxova tovarna v Nürnbergu, bivši leipziški obrat za izdelavo bombaža, nekoč monumentalna beneška ladjedelnica, opuščen depo tramvajev v Krakovu ter ljubljanski Rog, do devetdesetih let delujoča tovarna koles. Pet različnih mest, pet različnih objektov, a vsem skupna ista ideja: s pomočjo kulture in umetnosti revitalizirati opuščena industrijska območja oziroma nadaljevati njihov razvoj.

 

RogLab, foto: Miran Kambič
© Miran Kambič

 

Nürnberg, Leipzig, Benetke, Krakov in Ljubljana so del evropskega projekta Second chance, katerega glavni namen je razvoj nekdaj industrijskih območij in stavb v prostore, namenjene umetnosti in kulturi. Ljubljana se je v projekt vključila leta 2010 in v njem sodeluje z vsebinskim razvojem nekdanje ljubljanske tovarne koles v t. i. Centru Rog, ki bo primarno namenjen arhitekturi, oblikovanju in sodobni umetnosti.

 

Že v devetdesetih letih je bila zapuščena stavba, ki je danes last Mestne občine Ljubljana (MOL), priložnostno uporabljena za kulturne dogodke in festivale (med drugim tudi za bienale industrijskega oblikovanja), od leta 2006 pa so prostori v začasni uporabi raznih posameznikov in posameznic, aktivnih na področju umetnosti in kulture, ter so v splošnem namenjeni produkcijski, razstavni, izobraževalni in družabni dejavnosti. Dolgoletne razprave in analize o prihodnosti industrijskega kompleksa (revitalizacija območja tovarne je bila tudi tema v Ljubljani leta 1995 gostujočega mednarodnega kolokvija Eurocultures) so v večini prišle do istega zaključka – nameniti nekdanje poslopje tovarne javnemu, predvsem kulturnemu, programu.

 

Leta 2007 je bila na pobudo MOL izdelana idejna zasnova načrtovanega Centra Rog, decembra naslednje leto pa je bil zaključen natečaj za urbanistično ureditev območja tovarne, na katerem je ocenjevalna komisija izbrala načrt arhitekturnega biroja MX – SI architectural studio iz Barcelone.

 

Uvodni del celostne prenove območja nekdanje tovarne koles je pilotni projekt RogLab, zasnovan kot produkcijski, izobraževalni in predstavitveni prostor. Mobilna arhitektura, ki jo je oblikoval mlad arhitekt Jure Kotnik, se nahaja v neposredni bližini nekdanje tovarne. Glavni namen projekta, ki je rezultat leto in pol dolgih raziskav in analiz, je na manjšem modelu razvijati in preizkušati vsebine bodočega Centra Rog.

 

Od odprtja oktobra lansko leto se v njem odvija širokemu občinstvu namenjen pedagoški in ustvarjalni program v sodelovanju s štirinajstimi programskimi partnerji – nevladnimi organizacijami, zasebnimi podjetji, javnimi zavodi in izobraževalnimi ustanovami. Njegov integralni del je tudi 3D delavnica, ki v uporabo nudi prostor in opremo za hitro prototipiranje in kot taka tehnologija povezuje tako arhitekturo in oblikovanje kot tudi vizualne umetnosti, tri primarne panoge bodočega centra.

 

Prihodnost RogLaba je zaradi trenutno neugodne situacije na področju kulture nejasna, po prvotnih načrtih pa naj bi objekt in njegove vsebine ob zaključku prenove tovarne postali del novega kompleksa Center Rog.

 

Povezave:

RogLab

Second Chance Project


Posted

in

by

Tags:

Comments

En odgovor na “[Reportaža] ANJA GUID: RogLab: Druga priložnost”

  1. Avatar

    Pozdravljeni, to je komentar.
    Da pričnete z moderiranjem, urejanjem in brisanjem komentarjev, obiščite zaslon za komentarje v nadzorni plošči.
    Prikazne slike komentatorjev so iz storitve Gravatar.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost